1 Ocak 2011 Cumartesi

Awakenings

Gercekten cok etkilendigim bir filmi sizinle paylasarak foruma giris yapmak istedim. Awakenings, Oliver Sacks'in aynı adlı romanından uyarlanan 1990 yapımı bir film. Başrollerde Robert De Niro ve Robin Williams oynuyor. Filmin gercek bir yasam uykusunu yansittigi soyleniyor.

Robin Williams bu filmde, nöroloji uzmanı olmasına rağmen senelerini laboratuarda deney yaparak geçirmiş, hasta ile karsilasmaktan ozenle kacinarak kendini yakın insan ilişkilerinden korumuş bir doktor. Tesadufen işe kabul edildigi hastanede hasta kabul etmek zorunda kalıyor. Klinikte yatan hastaların çoğunluğunu ise adlandırılmamış hastalıklarıyla katatonik bir halde 'uyuyan', yaslari birbirinden farkli bir grup hasta oluşturuyor. Hastalardan birinin rutin degerlendirmesini yaparken hastada bir refleks kesfediyor. Hasta kendisine firlattigi topu yakalayabiliyor. İsin ilginc yanı bunu gruptaki tüm hastalar yapabiliyor. Sadece bir refleksten yola çıkan doktorumuz bilim aşkıyla onları uyandırma serüvenine başlıyor. Hastalığın nedenini keşfediyor önce: 20 küsür sene önceki bir salgın. Ensafalit sonrası diye adlandırdığı hastaları gerçekten de senelerdir aynı pozisyonda uyuyor. Doktor uyanacaklarına inanıyor ve inancı iuğruna mücadeleye başlıyor. İlk denek ve aslında doktorun terapötik ilişki açısından en çok yakınlaştığı hasta ise Leonard Lowe (Robert De Niro). Sıra sonra tüm diğer hastalara geliyor.

Doktor, tamamen deneysel olarak bir ilaç tedavisine başlıyor. İlaç işe yarıyor ve Leonard uyanıyor. Başta senelerdir kendine bebek gibi bakan annesi olmak üzere herkesi şok ederek. Ama 12 yaşındayken veda ettiği dünyaya dönmek tahmin ettiği kadar kolay değil. Artık 40 yaşında bir adam ve hayat onun bıraktığından çok farklı. Leonardın isyanlarında, hesaplaşmalarında ve tekrar uykuya dönme sürecinde doktor hep yanında. Aslında hastalar uyanırken doktordaki insancıllığı da uyandırıyorlar. Doktorun sosyal anksiyetesi hep biraz kalsa da, onlarca insanın hayatına- bu sefer labdaki hayvanların değil- dokunmak onu mesleğinin ayrı bir boyutuna ulaştırıyor.

Uyanışı sağlayan mucize ilaç dayanılmaz yan etkileri yüzünden başta leonarddan ve tüm hastalardan çekiliyor. Sonunda hastalar tekrar uykularına dönüyorlar. Hiç bir zaman yaşanan bu toplu uyanış kadar dramatik bir değişim yaşanmıyor hastaların durumunda. Biz de düşünüyoruz: sonsuza kadar uyuyacağını bilsen de bir kez uyanmaya değmez mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder