1 Ocak 2011 Cumartesi

Persona Filmi

Persona, latince kökenli bir kelime. Maske, bürünülen kişilik, rol, etrafa takınılan tavır anlamlarına geliyor.Filmde, tam anlamıyla tüm bunlar üzerinden çiziyor karakterlerini.İnsanların taşıdıkları, taşımak orunda oldukları rolleri, bunlarda ne derece memnuniyetsizde olsalar kendilerini bu konuda sürekli o rolün iyi olduğuna inandırdıkları ama kimilerininse “o” adımı atıp bir tepki-bir şekilde-verdikleri anlatılıyor.

Filmdeki iki temel karakterden biri Elizabeth Vogler (Liv Ullmann) aktris ve Alma ona bakmakla görevli hemşire(Bibi Anderson). Yönetmen Ingmar Bergman(1966)

Elizabeth Vogler bir oyun esnasında birdenbire konuşmamaya başlar. Hastanede üç ay kalır ama herhangi bir ruhsal ve fiziksel rahatsızlığı belirlenmemiştir.Elizabeth eve dönmek istememektedir(evli ve bir oğlu vardır).Hastanede de kalmasında bir yarar görmeyen doktor onu kendisinin deniz kıyısındaki evinde dinlenmesinin daha iyi olacağını söyler.Bunu için yanında ona bakacak genç, çok deneyimi olmayan hemşire Alma’yı görevlendirir, ve filmin bundan sonrası ikisi arasında açığa çıkan ilişkide düğümlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder