1 Ocak 2011 Cumartesi

Bugün Aslında Dündü

Groundhog day eğlenceli ve sonuna kadar merakla izlenen bir film. Filmde hergün aynı güne uyanan Phil’in bu durum karşısında neler yaşadığını görüyoruz. Kimi zaman sıkılan bu durumdan kurtulmaya çalışan Phil bazı günlerde de bunun avantajlarını kullanır. Filmin sonunda yarın olması izleyicinin içini rahatlatıp, mutlu bir son olmasını sağlamıştır.

Bu filme iletişim hataları yönünden bakacak olursak:
İletişim iki birim arasında bir biriyle ilişkili mesaj alışverişi olarak tanımlanmaktadır. Hayatımızın her alanında iletişim kurmak durumundayız, Hiç bir şey yapmamak bile aslında bir iletişimdir.
Fakat iletişim her zaman sağlıklı kurulamıyor, birçok iletişim hatasına farkında olarak ya da olmayarak düşüyoruz.

Bu filmde de bazı iletişim hatalarına rastlamak mümkündür. Aktif Çatışma denilen iletişim hatası “kişilerin birbirilerinden hoşlanmamaları, birbirilerine açık ya da örtük sebeplerden ötürü kızmaları” olarak tanımlanabilir ve filmin başında bu durumla oldukça sık karşılamaktayız. Phil benmerkezci ve kibirli bir karakter olduğundan dolayı birçok kişi ile iletişim sorunları yaşamaktadır. Dolayısıyla çevresindeki kişiler onunla sağlıklı iletişim kurmamaktadır, çünkü çoğu ona bu huylarından dolayı kızgındır ve sevmemektedir.

Filmin devamında aynı günü yaşamaya başlayan Phil, sıkıntısını Rita’ya anlatmaya çalışır, fakat bu durumun gerçekleşmesi imkansız olduğu için Rita Phil’in verdiği mesajı tamamen reddeder. Aynı şekilde filmin diğer bir sahnesinde Phil Tanrı olduğunu idda eder ve Rita onun kafasından sorunları olduğunu söylerek Phill in dediğini tamamen reddeder; ta ki Phill bazı şeyleri kanıtlayana kadar. Bu durum Tümden Reddetme iletişim hatasına örnektir.

Filmin birçok sahnesinde bir iletişim hatası olan Yıkıcı Eleştiri'yi görmekteyiz. Örneğin, Phil’in Larry ve kasabadan biri ile bira içtikleri sahnede, Phil’e yeni tanışdığı kişiden “sen bardağın boş tarafını görenlerdensin” diye yıkıcı bir eleştiri gelmektedir.

Yine Phil ve Rita arasındaki iletişim atalarndan biri, kasabadaki kafede otururken Ritanın Phil’e herzaman benmerkezci olduğunu söylemesidir. Ve konuşmanın devamında Rita'nın Kendini Bütünüyle Haklı Görme Hatası yaptığı da görmekteyiz. Phil’in kafasından bir sorunu olduğunu düşünerek onu tamamen haksız konuma düşürmeye çalışması hatta takiben Phil'in bir doktora gitmesini sağlaması buna örnektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder